background

Ütő

 •  

  A dob a membranofon hangszerek családjába tartozik, ezeknél a hang egy kifeszített bőr vagy membrán rezgése révén keletkezik. Két fő típusa van: a dobok és a mirlitonok (itt a hangszerbe énekel vagy zümmög a játékos).

  A dob eredete, funkciója:

  Mezopotámiában és Egyiptomban már legalább 4000 évvel ezelőtt léteztek dobok. Az ősi ütős hangszerek a primitív népek körében mágikus és rituális funkciót töltöttek be. A dob leggyakrabban egy nagyjából kör keresztmetszetű üreges test, melynek egyik, vagy mindkét végére bőrt, vagy újabban műanyag hártyát feszítenek. A dob teste készülhet kivájt, kiégetett fatörzsből, ahogyan a legősibb dobok készültek, hordószerűen összeillesztett dongákból, rétegelt furnérlemezből, fémből, kerámiából, műanyagból és még sokféle más anyagból.

  A membranofon hanszereket alakjuk szerint így csoportosítják:

  hengerdobok - átmérőjük végig egyenlő; kúpdobok - oldalélei ferdék;
  hordódobok - oldalélei kigömbölyödnek; homokóradobok; tölcsérdobok - vonalat alkotnak;
  lábas dobok - lábuk rendszerint a dobtestből van kivágva;
  hosszúdobok - alakjuk egészen változatos; keretes dobok - a bőr könnyű keretre van kifeszítve;
  üstdobok - edény- vagy üstformájú a testük, és csak egy játékfelülettel, “bőrrel” rendelkeznek.

  A dobok (rajzos és nagyon rövid) története:

 •  

  Dobolni szinte bármin lehet:

  Az idiofon hangszerek rugalmas szilárd testük rezgése révén hoznak létre hangokat. Gyakran nem "önmagukban" keltik a hangot, hanem levegőrezonátorral, csatolt akusztikai eszközzel szólalnak meg. Lehetnek hangoltak, melyek meghatározható magasságú zenei hangot adnak ki (xilofon), és hangolatlanok (cintányér), ill. olyan ritmushangszerek, amelyek ütésre, rázásra, dörzsölésre, forgatásra szólalnak meg. E testekben többféle hullámtípus jön létre, a legnagyobb szerepet a hajlítási hullámok játsszák. Az idiofon hangszerek hangzása nagy mértékben függ formájuktól, méreteiktől, valamint anyaguk sűrűségétől, rugalmasságától, egyéb jellemzőitől.

  Dobnak is nevezhetjük a Trinidad és Tobago-ban honos népszerű, olajoshordóból készült idiofon hangszert, az acéldobot. Ez csak kinézete és használata alapján hasonlít dobhoz, valójában egy igen kifinomult dallamhangszer. Leginkább a behangolt gong-sorozatokra emlékeztet.

  Egy kis Amadinda: